Frustration över sjukvården!

Nu tänker jag spy ur mig en del galla över sjukvården trots att jag hittils varit ganska nöjd med den, fast det är nog bara mödravården och neonatalvården som är vettig här...

Börjar ärligt talat bli förbaskat less på sjukvården när det gäller våran nu treåriga Novah. När hon väl började bli sjuk efter att ha fått vara frisk i 1 ½ år så var hon sjuk mer eller mindre hela tiden. Dagis 1-2 dagar, hemma sjuk en vecka, dagis 1-2 dagar, hemma sjuk en vecka osv. Alltid med en jösses massa hosta.

Efter att detta pågått i några månader kontaktade jag BVC som gav henne Pulmicort och Mollipect och ANTOG att det EVENTUELLT var förkylningsastma. Till att börja med trodde vi medicinen funkade hyffsat, men vart aldrig kallade på återbesök och inte kollade dom igenom henne om det verkligen var förkylningsastma.

Hon har total läkarskräck så blir alldeles hysterisk även om vi bara ska väga och mäta, och inte har läkarna/sköterskorna tid att få henne att lugna sig och bli "kompis" med henne så att dom får kolla henne, utan bara låter henne vara istället och gör ingenting och säger: prova det här och det här. Men aldrig något om vad det kan vara, aldrig kollar upp vad det är.

I höstas var hon jättedålig, hade uppåt 41grader feber som alvedonen inte tog på trots vi ökade dosen, åt inte, drack inte, bara sov och var ledsen. Kontaktade VC och fick tid. Dom försökte få lyssna å klämma å känna men tyckte att eftersom hon var så pass frisk så hon orkade gråta och protestera mot undersökningar så var det ingen större fara. Men efter många påtryckningar så tog dom tillslut CRP på henne som då visade 60. Vi skulle fortsätta med Pulmicort och Alvedon och återkomma på morgonen för ny CRP. Så gjorde vi, då låg den upp på 350+! Frågade om vad han trodde det kunde vara, men fick inget svar. Fick Kåvepenin utskrivet utan några ord om varför eller vad. Utan såg när vi hämtade ut Kåvepeninen att det stod mot lunginflammation! Och då hade idioten suttit och sagt inne i rummet att han INTE trodde det var lunginflammation och att det lät som att hon inte hade astmatiska lungor det lilla han eventuellt lyckades höra! Fick även remiss till Barn då han tyckte det var lustigt att ingen uppföljning hade gjort på hennes Pulmicort behandling.

Väl uppe på Barnmottagningen så kollade han genom journalerna och ställde massa frågor (eftersom även han inte fick undersöka Novah för henne själv i och med hennes läkarskräck) och tyckte det var underligt att den tidigare läkarn på VC hade skrivit att det var lunginflammation och tyckte själv att det lät mer som öroninflammation. Sa åt oss att sätta ut Mollipecten och ge Airomir istället tillsammans med Pulmicorten. Men ingen ordentlig koll om det verkligen är förkylningsastma, utan fortfarande bara ANTAGANDEN. Men okej, han får ändå cred för att han faktiskt lyssnade på vad vi berättade. Vi fick även frågan om varför vi inte tagit kontakt tidigare, men i samma veva svarade han själv på den frågan; Barn 4 föräldrar är ett eget släkte som är härdade på ett annat sätt än vad normala föräldrar är. Troligvis träffade vi honom även uppe på Barn 4 då han var där en stund när vi låg inne där med Novah (minns honom inte själv, men fanns någont bekant över honom och han tyckte samma sak).

För två-tre veckor sedan började hon hosta rejält på nätterna så att nattsömnen blev störd, började inhalera Airomir och Pulmicort när vi märkte av det, och i slutet av förra veckan så började hon hosta lika illa även på dagen och det blev bara värre och värre så pappan åkte in på akuten med henne under lördagsnatten. Själv var jag hemma med minstingen. Sa åt honom att kräva att dom kollar genom henne ordentligt och tar CRP och allt sånt där så vi får någon rätsida på det hela någongång. För denna gång var hostan riktigt illa så att det tog stopp i utandning för henne och Airomiren och Pulmicorten hjälpte inte. Provade även att ge henne slemlösande och det hjälpte henne inte heller. Så på akuten fick hon inhalera Adrenalin vilket inte gav någon skillnad heller. Dom fick lyssna lite lite granna. Inga prover togs, inte ens CRP. Dom sa bara att vi skulle fortsätta inhalera och ge Kåvepenin. Men även denna gång inget svar om vad eller varför.

Vi fick ju iaf "tillåtelse" av akutläkarn att nästa gång det är något att höra av oss till barnmottagningen direkt istället för att gå genom VC (pga väldigt dåliga erfarenhet där!). Jag fattar ärligt talat inte vad dom håller på med. Varför tar dom en inte på allvar när hon ändå haft sånna problem i 1 ½ år med hosta och faktiskt är väldigt förtidigt född? Hur mycket kan hennes prematuritet spela in på det i dagsläget? Vad kan jag göra för att dom ska kolla upp henne ordentligt när "alla andra" bara tycker jag överreagerar? Och ta henne till läkarn när hon har väldig läkarskräck så dom inte får undersöka henne? Blir bara så matt ibland....

Kommentarer
Postat av: Frida

om du känner att en undersökning av novah är nödvändig så ringer du till barn och pratar med en sjuksköterska och berättar allt det du skrivit här.sen så kan man ju faktist ge barn lugnande i form av supp för att det ska bli lättare att undersöka henne och att hon inte ska behöva vara så rädd!

2010-06-21 @ 16:50:58
URL: http://jagplustva.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0