Trevliga dagar =)

Gårdagen var helmysig. Först åt vi frukost sen gjorde vi oss i ordning och for ut till Holmsunds Tropikhus och tittade runt där en stund. Novah vart som vanligt helkär i de rödhandade tamarinerna där som vanligt. Sen gick vi upp till Nisses och tog en välförtjänt fika. När vi frågade Novah vad hon hade sett nere på Tropikhuset. Hennes svar: apor, ballonger och djur! Hon tyckte förövrigt att den juvenila kopparskallen var hennes och den adulta var pappas och att vi skulle ta med dom hem. Sen fick hon även handla en liten skallerorm. Fast det är en snäll skallerorm har hon försäkrat oss om flertalet gånger. Den där ormstackarn följer med nästan överallt.



Efter fikat vart det en sväng till Strömpilen. Hade tänkt spendera lite presentkort men hittade inget som var värt att spendera dom på. Känns som onödigt att handla kläder såhär på sluttampen. Så blev bara ett par duntofflor och raggsockar åt jag. Sen kunde jag inte låta bli att lägga lite av mina presentkort på Novah också så hon fick också ett par tofflor och så två par handskar :-) Martin fyndade en jacka.

Efter strömpilen så snurrade vi mest runt i stan. Fixade simkortet åt Marcus gjorde vi också ja...

Letat runt efter kälke till Novah har vi gjort i flera dagars tid nu. Men inte hittat nånstans! Inte på Coop Forum, inte på Barnens Hus, inte på Intersport, inte på Jula, inte på Willys, Rusta, Ö&B. For på Plantagen för att spendera lite tid och fixa fat till stora kaktusen och DÄR hittade Martin en kälke! Så totalt otippat att hitta det på Plantagen av alla ställen!

När klockan närmade sig 16.30 for vi mot Great Eastern där vi bokat bord. Åt en underbart god middag och till och med Novah åt lite mat! Alla var vi mätta och nöjda. Efterrätt var det inte äns att tänka på, för vi alla hade ätit så mycket mat så vi orkade verkligen inte haha. Om magen min känns sprängfärdig i vanliga fall så kändes den än mer sprängfärdig efter middagen! Sen bar det av hemmåt igen. Så tack än en gång för fantastisk trevlig middag älskling!



Sen i förrgår så frågade Novah efter att få gunga. Vi hade en gunga i taket i terrarierummet förut, men det var inte särskilt stabilt (den for i golvet....) Så kom jag ju på det att vi har ju faktiskt hoppgungan och den tar ju upp till 13kg och Novah väger ju bara 10kg! Så det vart att leta fram den igen. Och jädrar i min låda så kul hon hade i den! Hon gungade och hoppade och snurrade! Så bara för att man nästan är tre år gammal så behöver det inte betyda att man är för stor för en hoppgunga inte!





Sen för att ta lite gravidsnack också då. Hela gårdagen kantades av onda sammandragningar och mensvärk. Sen på kvällen när jag skulle gå och lägga mig så lossnade det lite smådelar av vad jag kommit fram till måste vara slemproppen. Idag har jag inte haft nå direkt onda sammandragningar utan bara vanliga icke onda sammandragningar. Har sagt till miniskrot på skarpen att ge sig nån dag till eller åtminstone tills nästa dygn!

Idag så byggde Martin ihop kälken och så gick vi ut så Novah fick åka lite. Glömde ju kameran inne såklart men hon tyckte åtminstone att det var skitkul att åka ner för backarna och stackars pappa fick springa och dra henne upp för backen ett oräkneligt antal gånger! Men kul hade hon och det var det nog säkerligen värt! Jag själv gick in lite tidigare än dom två eftersom jag blivit för bred om arslet så får inte ens upp täckbyxorna över rumpan!

36+3

Nu är det definitivt inte länge kvar! Varje dag är ett steg närmare.

Julen har varit bra men fullt upp. Bloggande är inte vad som varit prio om man säger så. Martin tog iaf två nya magbilder igår (36+2). Om jag tyckte magen sjunkit förra veckan så är det inget mot vad den gjort nu! Förstår inte vart min stora fina runda höga mage tagit vägen!




Mysmorgon

Nu är slutet nära. Bebis fixerad sen en vecka tillbaks, magen sjunkit och miniskrot trycker på neråt en hel del (men får gärna vänta en vecka till minst!)

Katterna racar på för fulla muggar och låter som om dom håller på å river huset. Älsklingarna mina ligger bakom mig och snarkar för fullt, Miniskrot ligger och spjärnar med fossingarna på revbenen så de känns som om dom ska gå av. Himla mysig morgon! Snart dags å kliva upp å få i sig nån frukost.


Dagens BM besök!

Varit hos BM idag, gick bara bra som vanligt! Är i vecka 35+2 idag.

Hjärta: 151slag/minut
Blodtryck: 130/80
SF: 34
Blodsocker: 4.3
Vikt: +24kg
HB: 135
Läge: Fixerad!
Urin: Leukocyter (säger inte mig så mycket men tror det stod nått om 100 på lappen som hon fick ifrån maskinen...)

Sa till älsklingen igår att jag trodde att bebis fixerade sig under natten för att jag hade vaknat och fått sån olustig känsla i underlivet och fixerad är den!

Musikhjälpen 2009

Ja, igår kl 17.15 avslutades musikhjälpen. Har nästan varje dag under veckan som varit suttit och lyssnat på musikhjälpen. Är inte ofta jag fastnar direkt sådär för ett radioprogram, men musikhjälpen fastnade verkligen.

En del gåvor till dom var verkligen rörande, som tillexempel den lilla flickan som tömde sin spargris och skänkte till musikhjälpen, inte många kronor, men 43.50:- är mer än ingenting och tack vare den lilla flickans gåva går det att bota 4 barn med malaria. Tänk så stor skillnad en egentligen så pass liten summa kan göra. Eller den lilla pojken som skänkte sina pengar som han skulle fått till en mini-motorcykel, hans gåva räddar 500 stycken malariasjuka barn! 500 stycken liv räddade! Tack vare en 6 årig pojkes gåva.

Det är egentligen väldigt rörande när man tänker efter. Kan ju säga att kombinationen graviditetshormoner och så generösa människor har fått mig att torka många tårar under veckan som gått. Man blir som alldeles varm i hjärtat.

För er som missat musikhjälpen 2009 så kan ni gå in och läsa om det här.

Men i stora drag så i år innebar det att tre programledare (i år var det Christer, Jason & Ametist) blev inlåsta i glashuset i Göteborg under 6dygn i syfte att samla in pengar till botemedel mot malaria. Det kostar 5:- att bota ett malariasjukt barn. Musikhjälpen fick in över 5 miljoner kronor tack vare svenska folkets gåvor. Alltså, 1 miljon malariasjuka barn går nu att rädda livet på. Det är många barn. Man fick antingen skänka gåvor på måfå eller skicka ett betalsms med summan 50:-/100:-/200:- (tror det var de summorna) och som "tack" får man önska en låt som sedan spelas i radion. För att se bilder och videoklipp och även lyssna på hur deras vecka i glashuset varit så kolla här.

Spökande hormoner?

Har varit på strålande humör hela dagen och känt mig jättepeppad för iprincip allt! Men så nu efter middagen så känns bara allt blä... Knappt sugen på att bädda vaggan ens!

Tror företagsekonomiprovet tog musten ur mig totalt. ALDRIG NÅGONSING mer att jag läser ekonomikurs! Speciellt inte som höggravid och luddig i huvudet. Satt och räknade och räknade och räknade men fick fan inte fram lösningen! Men tack vare en pedagogisk sambo så löste sig åtminstone en uppgift! Hur resten gick ska vi nog inte ens gå in på.

Så nu känns bara allt blä å urtrist typ. Martin var snäll å tog veckans magbilder, är väl säkert inge fel på dom egentligen, men att se sig själv på kort just nu när allt bara är piss å skit är ju ingen höjdare. Speciellt inte när självförtroendet redan ligger i bott. Så för stunden skiter jag i veckans magbild å tar de sen när jag värsta svackan är över. Är väl det som är det "värsta" med att låta någon annan fota, blir inte som när man själv tar =) Men är lite svårt å ta kort på sig själv ordentligt med nya kameran.

Börjar fundera på om bebis fixerat sig eller bara sjunkit väldigt långt ner, för det såg ut som på bilden som om magen sjunkit (eller näst intill försvunnit helt så ser bara allmänt tjock ut just nu). Sen så vaknade jag inatt av att de gjorde grymt ont i mellangärdet och sen har det spänt å tryckt neråt mer idag än vanligt. Kan ju hoppas på att det är så åtminstone, men sån tur lär man väl inte ha! Ska till barnmorskan imorgon eftermiddag så får se hur läget är då.

Nä... Ta å se om man kan koka ihop en liten sats kola å lägga sig i soffan å gotta sig med å få ännu mer dåligt samvete över den redan stora viktuppgången.

Men kan bjuda på min favvobild med Novah och sin boaorm Tarzan som jag tog igår.



Så typiskt!

Blev inget med att fortsätta de nya rutinerna idag heller... Novah hade somnat på golvet idag på eftermiddagen på dagis. Hon sov visst i bilen på väg hem också om jag inte hörde fel, men vaknade när hon löfts ut. Vi lagade mat efter att Martin farit iväg till jobbet igen och tyckte då hon såg glansig ut om ögonen, men tänkte bara om det kanske var för att hon var trött. Så kändes hon även varm när jag böt blöja på henne och tog på pyjamasen. Vi gick och satte oss i soffan och tittade på TV, hon fick iaf se en liten stund på Playhouse idag. När Specialagent Oso var slut så la hon sig i mitt knä och sov. Hade då redan plockat in termometern till vardagsrummet för det kändes som bäst att ta tempen på henne.

Tempen gick raskt uppåt för att sen stanna på 39 grader i armhålan, tar man tempen i armhålan får man göra ett påslag på 1 grad, så alltså hade hon 40 graders feber. Inte undra på om hon såg glansig ut i ögonen och kändes varm och var trött! Tycker inte om att ha henne sovandes själv i sitt rum när hon är sjuk utan vill gärna ha henne nära då, känns tryggast så, så jag bar in henne till våran säng istället, även om jag inte ska bära eftersom jag får så med sammandragningar minsta lilla tungt jag bär, men det fick bära eller brista helt enkelt. Någon gång ibland måste jag ju kunna få bära på min dotter, speciellt när hon är sjuk, då tar jag hellre lite förvärkar och sammandragningar.

Hon klagade även på ont i magen lite, men om det är för att jag får ont till och från vet jag inte riktigt, fick en del onda sammandragningar när vi lagade mat så vet inte om hon fick det därifrån. Men masserade hennes mage lite när vi böt blöjan och det tyckte hon om och tyckte kändes skönt och sen klagade hon inte på ont nått mer :-)

Annars idag så har det nog varit första dagen graviditeten känts riktigt jobbig, haft sammandragningar till och från minsta lilla jag gjort och så grymt ont i ryggen så bara att resa sig upp är ju ett helt företag! Så har inte vandrat runt mycket här hemma i onödan inte! Spelar liks ingen roll om jag ligger, sitter, står eller går, gör grymt ont vilket som. Liks okej om det bara satt i ryggen eller höfterna eller benen eller magen, men inte allt på en gång va? Det blir ju liks lite för mycket att ha så några dagar (började redan igår). Får hoppas det släpper imorgon efter lite sömn. Alvedon hjälper ju inte allt för mycket.


Sovmorgon!

För första gången på länge somnade jag i hyfsad tid (22.30) och tillochmed lyckades ta oplanerad sovmorgon enda fram till kl. 8.30! Är inte ofta på vardagarna jag sover så länge! Brukar oftast vakna när Martin och Novah far, om jag inte är med dom upp (vilket inte är allt för ofta). Novah hon tog också långsovare, somnade i bilen påväg hem från dagis 16.30 och klev inte upp förens Martin klev upp kl.6, så alltså sov hon 10 timmar i sträck! Var nog välbehövligt för henne, hoppas hon är vaken när hon kommer hem idag så hon kan äta nått, de nya rutinerna jag försöker införa faller ju ganska platt om hon ska sova direkt när hon kommer hem från dagis.

Kan ju säga att det var väldigt skönt med sovmorgon, men inte är jag så jättemycket piggare för det inte!

Bjuder även på en bild ifrån Luciafirandet, eller ja, det är från efter firandet var över, Novah nyss gråtit därav hon ser lite småhängig och glåmig ut.

Helgen som var

Helgen har varit ganska lugn egentligen. Inte haft något planerat alls utan tagit dagarna som dom kommit. Började städa lite smått under lördagen och fortsatte på söndagen. Hade tänkt att jag skulle vara duktig och både dammsuga och skura också, men så var skurmedlet slut! Men men, det är undanplockat nu åtminstone så man kan gå på golvet utan att trampa på massa saker. Måste komma ihåg att införskaffa skurmedel och dammsugarpåsar nästa gång vi är på affärn för dammsugarn vart full också igår. Blir lätt så när man har kanin och katter som skräpar ner och dotter som gillar att klippa i papper men inte gillar att städa undan efter sig. Dock så har hon faktiskt varit väldigt duktig på att hållt ordning på sitt rum sedan jag gjorde julfint där inne. När hon lekt med duplot så plockar hon undan det osv.

Måste ju säga att Novah har blivit ett väldigt lättsamt barn att ha att göra med egentligen. När hon har velat ta det lugnt i helgen så har hon slagit igång en film inne på sitt rum och krypit ner i sängen och gärna med lite fika så som smörgås och juice eller nån frukt =) Sen att det inte äts så mycket av fikat är en annan femma. 

I veckan blir det bara plugga och tvätta typ och så kommer svärmor och ena svägerskan på besök till helgen :-) Trevligt trevligt :-) Just ja, blir sjukgymnasten med Novah på torsdag också. Det är väl det enda som är planerat denna vecka :-)


Gick förövrigt in i v.35 i lördags (34+0), nu är det ju faktiskt inte så länge kvar. Är nere på 39 dagar till beräknat. Ska bli himla spännande att se när den lill* väljer att komma! Än så länge är det ingen som tippar på att den kommer hålla sig inne ända till 22 januari, utan att den kommer komma 1-2 veckan i januari. Får väl se hur väl det stämmer :-)


Dagens BM besök

Varit på sista föräldragruppen nu och så sista bm besöket för i år hos min BM (nästa besök är hos den andra bm som finns där).

Dagens värden (inom parantes för en vecka sedan):
HB: 128 (inget taget)
Glukos: 6.4 (5.1)
Urin: 0/0 (0/0)
Blodtryck: 110/60 (130/70)
Fosterläge: Huvud ner rörlig (Huvud ner rörlig)
SF 33-34 (31)
Vikt: +22 (+20)

SF ökat med 2-3cm på EN vecka! Låg på gränsen mellan 33 & 34 och för en vecka sedan på 31! Har haft ganska mycket förvärkar senaste veckan som kommit när jag sovit eller vilat och fick order om att kom det igen och höll i sig länge eller blev intensivare så skulle jag ringa förlossningen.

Pepparkakskola!

Tänkte vara snäll att dela med mig av mitt pepparkakskolerecept! Som den mesta kola är den ganska sötsliskig.


Trolltokas pepparkakskola:

50g smör
3dl vispgrädde
3dl strösocker
1½dl sirap
1msk vaniljsocker
1msk pepparkakskrydda

Gör en pappersform av bakplåtspapper i en värmetålig bytta på ca 15x20cm.
Häll ner alla ingredienser i en stor kastrull med tjock botten. Smält ihop allting på högsta värmen och rör om under tiden (för att få bort klumpar ifrån pepparkakskryddan kan det rekomenderas att ta visp en sväng!) med en slev som är relativt flat. När smeten kokat upp ordentligt och bubblar på så sänk spisen till medelvärme och rör helst inte om under tiden. När smeten börjar sjunka ihop igen så rör om ordentligt i botten och sänk tempen nått hack (2an om du har 6 graderingar). Lägg ner en termometer i smeten (att föredra är en sån där digital stektermometer). Vill du ha mjuk kola så låt den koka till 130grader C, vill du ha hård kola så koka till 145grader C och rör om! När den nått önskad temp så häll upp den i formen och låt stelna i rumstempratur. När den stelnat så (tar ca 4 timmar) kan man skära upp den i bitar och slå in i alternativt bakplåtspapper =) Mumsibabba!

Oj oj vilken fart!

I morse innan duschen tänkte jag prova måla magen. Började med en jultomte, vilket var grymt mycket svårare än jag trodde att göra själv så blev att tvätta bort och så vart det en snögubbe istället (som antagligen inte missats att se i headern). Internet låg nere hela förmiddagen så satt och pysslade med en ny header med lite juligare tema och så fick sig bloggen i sig en make-over litegranna. Ska försöka fixa till det sista så småningom också när jag orkar och har tid, är så grymt trött och slut och totalt omotiverad för näst intill allt för tillfället. Men jag har åtminstone tvättat upp alla bebiskläder och sängkläder till vagga och spjälsäng! Det är inte illa pinkat!

Har även kokat en sats pepparkakskola idag också som inte är provsmakad ännu, väntar fortfarande på att den ska stelna ordentligt. Är såååå grymt sugen! Är nog ganska passande med jul just nu när man har cravings på pepparkakor!

Efter maten så satte jag mig i soffan och tittade på TV. Efter en stund vaknade Novah och kröp upp i knät på mig och somnade om lika fort. Men när Novah somnade så var det nån annan som vaknade till liv! Och det med råge! En sak som ska tilläggas är väl kanske att Novah låg halvt som halvt på magen och sov. Är nästan ett under att Novah inte vaknade! Och hårt sparkades det! Skulle inte bli förvånad om hela magen är full i blåmärken just nu för det gjorde grymt ont stundvis! Men är fruktansvärt härligt att det lever om så mycket ibland och trots att det gör ont så man får hålla andan ibland nästintill så njuter jag av varenda rörelse! Snart är det hela över så är lika bra att njuta så länge som det går!


Trevlig kväll trots aj aj aj

Är nu hemma efter en trevlig eftermiddag/kväll med reptilnördar från NHF med terrariebyggen, trevligt sällskap och god mat :-) Enda negativa är att kvällen kantats med massvis med förvärkar :-( Och detta trots att jag mestadels varit stillasittandes betraktare. Stundvis har det gjort ont men åtminstone överkomligt och hanterbart (utom en stund i bilen då jag bara ville hem NU å ta alvedon å avlida en stund). Men nu har det släppt för stunden iaf och har inte kommit regelbundet så är nog inget allvarligt och gör ju som sagt inte dö-ont och sitter till 90% i ryggslutet (som vid mensvärk). Har tagit två alvedon å ligger å gosar med vetekudden nu. Börjar nu inse att det faktiskt inte alls är länge kvar nu och kanske dags att börja tvätta kläder till miniskrot å börja förbereda väska lite smått å sånt.

Ultraljudet!

Ultraljud idag gick jättebra! Toppenflöden, moderkakan sitter fortfarande i bakvägg, perfekt mängd fostervatten och beräknas väga 2012g vilket är -3% (alltså väldigt perfekt på kurvan!) och forstkrider graviditeten till fulla 40 veckor räknas den väga 3500g. Ligger även i startposition och hade 130slag/minuten. BM imorgon bitti så då får vi veta om den ligger fast eller inte också Är förövrig i 32+4 idag

Sista ultraljudet!

Idag gör vi förmodligen vårat sista tillväxtultraljud och otroligt nog är jag inte minsta lilla nervös alls! Detta är första gången denna graviditet jag INTE är nervös för ett ultraljud! Enda lite småtråkiga är väl att sambon inte kommer få följa med in eftersom han är förkyld och ni vet ju hur det är med denna svininfluensehysterin som råder i landet... Hoppas att vi kan få en väldigt bra 4d bild idag. Skulle vara så kul att få en BRA sån bild någongång!

Igår så städade jag inne på Novahs rum, plockade undan leksaker som inte används, hängde upp nya gardiner, tog fram lite tomtar och julpyntade lite. Satte även upp två Nalle Puh målningar jag gjort åt henne som hon var väldigt glad för. Bara synd att väggarna ser ut som dom gör i hennes rum.

Oturligt nog så tog jag ju inga före-bilder innan jag satte igång att städa. Hade ni sett före-bilder så hade ni förstått att det var myyyycket mer jobb än vad det ser ut att ha varit! Bilderna är klickbara.


RSS 2.0