Trevlig helg =)

Hade en jättetrevlig helg hos Jörgen & Linda. Julfesten var himla trevlig även om man var ganska trött å lite halvtjurig mot slutet kanske... Trevligt reseföredrag från Australien (man blir ju inte mindre sugen på att åka!), god mat, trevligt sällskap. Nästa helg blir det dit igen för då är det terrariebyggarhelg.

Annars å gick vi in i 32 fulla veckor i lördags och har nu gått 1 månad och 1 dag längre än vi gjorde med Novah! Känns helt fantastikt! Tror magen börjar bli lite rundare i formen nu och inte lika spetsig som den varit förut =) På onsdag har vi sista ultraljudet och på torsdag har vi barnmorskebesök och föräldra"utbildning" och sen på fredag har Novah tid till barnläkarn för att kolla upp sin förkylningsastma.


Mindre än 60 dagar kvar!

Idag var vi på förlossningsvisning. Vi var ju där när vi vart inlagda för att dottern skulle plockas ut. Men är glad att vi fick en visning där nu för det såg inte alls ut som jag mindes det. Ingenting stämde överrens med hur jag mindes att det såg ut! Så himla läskigt! Och då låg jag ändå där tisdag till lördag och vart runtskjutsad i korridorerna flertalet gånger under de dagarna. Men jag MINNS INTE hur det såg ut!! Enda som stämde överrens med vad jag mindes var matrummet. Annars så är vi nere på under 60 dagar kvar till bf! På lördag 7 veckor kvar. Börjar få lite halvpanik om hur jag ska hinna med allt. Har ju ingen ork och har jag en dag ork så säger fogarna ifrån. Har kört med stödstrumpor i två dagar nu och de har hjälpt benen åtminstone. Inhandlade ett foglossningsbälte idag också men de har hittils inte hjälpt så mycket utöver att skurit in i "fläsket" och gett en assnygga valkar.

Har läkarbesök nästa vecka, lika så bm-besök. Sista tillväxtultraljudet! Spännande men läskigt! Ska nog be min läkare att kolla tappen igen också eftersom jag senaste veckan haft sånt ruggigt tryck och ilningar neråt igen. Verkligen sådär att man fått stanna upp ibland för det varit så obehagligt. BM ids jag inte ens ta upp det med eftersom allt sånt jag påpekar avfärdar hon bara och vill inte titta upp och anser bara att jag nojar mig och känner efter för mycket.


Julgodis!

Idag har jag och Novah provlagat pepparkakskola =D Tänkte att de e lika bäst å prova göra innan julen så man vet om dom är god eller inte =) Kan ju säga att dom vart supergod! Tyvärr var det bara en liten sats och den är snart slut efter att Novah kom på vars dom står på svalning. Smaken blev som en blandning av knäck och pepparkaksdeg = mumsibabba!

Här kommer receptet!

1dl vispgrädde
½dl strösocker
½dl ljus sirap
1½tsk pepparkakskrydda

Rör ihop i en microsäker bunke. Ställ in i micron på full effekt (750w) i 5 minuter. Ta ut bunken och rör om och sedan in igen i 1½ minut. Sen får man snabba sig på att ha ner smeten i knäckformar för den stelnar på sig ganska fort.

Sen bara låta stelna och avnjuta! Liten smet, men enkel och snabb att göra så är fort gjort att göra flera styckna eftersom i vanlig ordning med kolor så bör man inte dubbla smeten.

Inköp och mage

Mina två nya tröjor och så veckans mage =)



Ännu en provnatt

Jepp, här sitter man ännu en natt och skriver prov. Pucko som man är så går det på något vis lättast att plugga på nätterna. Hade nog egentligen varit klar med provet nu om jag inte hade fått stillestånd första frågorna på provet så att dom tog jättelång tid att lösa. Men nu börjar det hela släppa en del och har nu bara 3/7 frågor kvar att svara på =) Men det känns som om det kommer gå bra. Miniskrot har hållt mig sällskap inne i magen en stund nu och då genom att leva om ordentligt och sparka så det nästan varit obehagligt till och från och huden ovanför högra revbenen känns som ett öppet köttsår efter allt tryck ifrån livmodern på revbenen. Men det är mysigt ändå! Men lite småtrött börjar jag ju att bli. Men är så lugnt och fridfullt att sitta uppe på natten och studera. Är ju åtminstone klar med praktiska provet, projektrapporten och nu håller på med sista halvan av teoretiska provet. Känner ju de nu att teori är verkligen inte min grej!

Wish me luck!

v32 (31+0)

Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en “surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

 

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för “vita” bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Du

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.


Lite favoriter

Tänkte bjuda lite på några favoritlåtar =)














Novah och Tarzan

Tänkte göra lite nytta idag som avbrott på allt pluggande, så gjorde iordning Tarzans nya terrarie. Han fick flytta upp en våning eftersom han börjat växa ur terrariet han hade. Medans jag gjorde ordning där så fick Novah hålla i honom. Gissa om det var en lycklig tjej som sprang ifrån TVn med Små Einsteins när mamma frågade om hon ville hålla i sin Tarzan!

Enda negativa med allting var att jag fick massa sammandragningar efter allt var klart =/ Men nu har dom gått över igen =)

 



Och Tarzan är ju såklart hennes boaorm på cirka metern!


Dagens barnmorskebesök och väldigt billiga katter!

Hade barnmorsketid idag =) Gick bara bra. Vart inte att kolla hur bebis låg, men ska kolla det nästa gång. Få se om man kan lära sig känna det själv lite också =) Nu känner man ju bara på ett ungefär hur den ligger och vart.

Dagens värden:
HB: 139
Glukos: 5.1
Blodtryck: 110/60
Hjärtslag: 132/minuten
SF: 30

Så det såg ju bra ut =) Barnmorskan var bara jättenöjd =) På torsdag ska vi dit igen, fast då är det föräldra"utbildning". Ska då gå igenom förlossning litegrann och lite olika smärtlindringar å sånt och papporna ska få lära sig hur att ta hand om sin kvinna under förlossninge =) Blir nog bra de. Då kanske man blir lite mer säker på hur man vill ha det, eftersom i dagsläget vet jag verkligen inte alls och jag vill verkligen vara ordentligt förberedd denna gången.


Hade tagit fram en kyckling för att tina i morse. Så när vi for iväg så hade jag lagt den i vattenbad så att den verkligen skulle vara tinad när vi kom hem. Men jag glömde helt bort att ställa in den i kylskåpet, så den stod på bänken. Kan ju säga att det var två mätta nöjda katter inne när vi kom hem, och en oerhört arg Ida. Att man inte ens får ha INPLASTAD mat som ligger i vatten i fred för dom satans katterna! Dom har ju egen mat som dom äter av! Åh... Kan säga att dom var (och i skrivandets stund fortfarande) väldigt billiga! Jag som verkligen hade sett fram emot helstekt kyckling i ugnen idag. Men Novah vart nöjd som fick morotsplättar idag till middag istället. Hon verkligen älskar morotsplättar! Kan trycka i sig hur många som helst nästan. Vilket är väldigt otroligt eftersom hemma äter hon normalt sett nästan ingenting alls! Gjorde sånna för någon dag sedan (fast färgade rosa med karamellfärg), gjorde 1/3 pannkakssats och gjorde småplättar med riven morot i och hon tröck i sig allihopen helt själv! Det är väldigt bra gjort för att vara henne!

Så, nu har jag uppdaterat dagen lite också. Nu blir det krypa ner i sängen och hoppas att sömnen infaller relativt snart då den verkligen skulle behövas. Har varit så grymt trött hela dagen men nu på kvällen känner jag mig inte alls lika trött! Okej, ska väl kanske erkännas också att det vart att sova en liten stund i soffan när vi kommit hem från barnmorskan också.

Godnatt!

Så ruskigt trött!

Har senaste dagarna varit sådär riktigt grymt trött. Energin och motivationen är totalt i botten. Vill bara sova och vila framför TVn. Så här trött brukar jag bara vara när jag åker bil annars. Visar sig väl idag om HB't är lågt, kan ju vara en orsak till tröttheten. Eller så är det bara vintertröttheten som överfallit mig.

Vilket är väldigt olämpligt just nu i och med studierna! Har ett praktiskt prov som ska vara klart tills på fredag. Jag har ju allt material å så, så det är ju egentligen bara att bygga ihop det, är man riktigt effektiv går det ju på en dag max. Men man ska ju ha inspiration och ork att tänka också! Om jag bara visste hur jag ville att det skulle se ut så vore det mycket enklare. Ska nog sätta mig med kollegeblocket och skissa lite sen på hur sidan ska se ut. Är så mycket lättare att pussla ihop allting sen då om man har en mall först. Men som sagt, man ska ju orka tänka på layouten också....

Det känns verkligen som om man inte fått sova på flera veckor. Huvva!

Nä ta å skriva under pappret som ska till CSN så jag får med mig det idag så vi kan svänga förbi skolan och få det underskrivet så man får nå pengar nångång. Sen blir det lägga sig i soffan med blocket och skissa lite på en bra layout.

Och som ni kanske ser så är utseendet på bloggen ändrat lite. Skulle gärna vilja ha lite feedback på vad som tycks om den och eventuellt förslag på fler ändringar då jag själv inte är nöjd till 100% men som sagt på tok för trött för att tänka.

veckans mage

Veckans magbild! Tagen i lördags.

v.31!

I magen:

Barnet sväljer en del fostervatten och det urinerar ungefär en halv liter om dagen. Urinet hamnar i fostervattnet som ersätts flera gånger per dag. För mycket fostervatten (polyhydramnios) kan bero på att bebisen inte sväljer tillräckligt mycket vilket kan indikera att det har någon typ av blockering i tarmarna. För lite fostervatten kan bero på att barnet inte urinerar tillräckligt och det kan indikera problem med njurar eller urinsystem.

Huden som tidigare har varit röd är nu mer rosa eftersom underhudsfettet har bildats. Många barn har redan hår på huvudet, ibland upp 2 cm långt.

 

     vikt.JPG       

1.7-1.8 kg

   langd.JPG

39-40 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Revbenen och bäckenet kan ömma eftersom barnet tar allt större utrymme i din mage. Det är också vanligt att kvinnor får halsbränna. Det kan hjälpa att vara upprätt en stund efter måltiderna. Många tycker också att det hjälper att äta mindre portioner fast oftare. Många kvinnor samlar på sig vatten, speciellt under sommarmånaderna. Om dina ben känns tunga och svullna kan det vara värt att prova stödstrumpor.

Partner:

Många kvinnor känner av värk i ryggen eftersom barnets tyngd skapar en stor belastning på den. Du kanske kan lindra besvären genom att ge massage.


I brist på annat

Så lägger jag upp bilderna på kläderna jag hittils inhandlat till miniskrot! Bilderna är klickbara.





Snart slut på det roliga!

Insåg i helgen efter att ha fått förgrågan om det inte snart är dags för oss att få (vart lustiga blickar på mig över att jag fortfarande var gravid och inte fått ännu!), att snart är det ju faktiskt dags! Om några få veckor så är det hela över. 10 veckor är ju liks ingenting! Eller man kanske snarare ska säga 8-12 veckor eftersom det är ju trots allt +-2 veckor och heter inte bestämd födelse utan beräknad födelse (och hur ofta blir det som det är beräknat?) Fattar inte vars tiden tar vägen! Tycker det var alldeles nyss som vi bestämde oss för att försöka på syskon till Novah, och nu är det bara några ynka veckor kvar! Har ju massor kvar å göra! Hur ska man hinna med de på några veckor bara? Massa jag ska sy å fixa å grejja. Och mitt i allt så är det snart jul också! Är ju bara 1 ½ månad kvar dit och har inte ens tänkt på julklappar!

Visst, man kan ju kanske tycka att 10 veckor är lång tid, men tycker ju redan att de 30 som gått bara susat förbi och nu är det ju liksom bara en fjärdedel kvar av hela summan. Begriper inte vars tiden tar vägen alls! Samtidigt som jag så gärna vill träffa den lill* som bosatt sig i min mage så älskar jag verkligen att ha h*n där. Trots otroliga humörsvägningar, ont i fogar, rygg och leder, kramper i vader och revben som känns som om dom ska gå av när som och peka ut genom huden, så finns det inget härligare än att vara gravid.

Inte ens att ha slutat röka känns jobbigt längre! Efter att ha varit rökfri så pass länge nu tycker jag att den äckligaste lukt som finns är just röklukten, önskar bara karln kunde sluta röka nu också, är ju knappt så jag vill pussa på han efter att han varit ute och rökt för att det både luktar och smakar så illa! Tänk att man gått runt och luktat sådär?! Jag hoppas verkligen jag kommer tycka och känna samma sak sen efter barnet är kommet.

Vet åtminstone att jag kommer sakna graviditeten nå grymt mycket när det är över sen!

Veckobilder

Var ju veckobyte i lördags i graviditeten så är ju dags för nya bilder :-)
Börjar med en bild från i lördags, gissa vilken sida bebis ligger på!
gissa vars bebis ligger?
Positiva med bilder frammifrån är att bristningarna inte syns lika mycket. Men äntligen börjar ju magen synas bra även frammifrån!
29+2 morgon
Visst har jag väldigt snygga bristningar? *ironisk* Så röda och blanka och fina! Ser att ärret lite högre upp på magen är kvar också... Så går det när magen är i vägen när man steker mat som sprätter!
morgon

Fick för första gången i helgen ordentliga kommentarer om magen! Dom var så förvånade att vi inte hade fått ännu eftersom vi varit gravida i "evigheter" nu, typ hela sommarn! När dom sedan frågade hur länge jag hade kvar och jag svarade strax över 2 månader så vart dom jättechockad eftersom jag var så stor redan nu! Whot?! Stor?! Vars då? Kanske över rumpan... För den har då växt! Höfterna med! Okej... Jag växer ju i färdriktning med, men så mycke? Njää... Inte vad jag själv ser åtminstone!

Skulle behöva få ny design på bloggen också... Börjar kännas ganska gammal nu den här headern och utseendet i sig. Men måste ju få tid till de å. Den mesta datatiden går ju åt till pluggandet av webbdesign. Funderar om man kanske kan göra en design i Dreamweaver och slänga upp här, båda är ju kodade i CSS vad jag lyckats lista ut. Men men, man ska ju ha fantasi också! Och jag vet verkligen inte alls hur jag vill ha den se ut! Ge mig förslag!


Vecka 30!

Bebisen

Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta. Bebisen rör sig mycket och du bör kunna känna många rörelser under dagen. Vissa rörelser bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du lägga dig ned och räkna. Du bör kunna känna din bebis röra sig ungefär 10 gånger per timma. Om du känner mycket färre än så så bör du kontakta MVC eller din läkare.

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.
Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Du

Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.


Allmänt gnällig eller bara hormonstinn?

Ibland förstår jag inte alls vad som händer och sker.
Jag trodde denna graviditet skulle bli helt annorlunda mot Novahs. Att jag skulle kunna känna mig lyckligare denna gången och få det stöd och den närhet som jag saknade så mycket då.
Jag trodde och hoppades så uppleva den där rosenskimrande lyckan man hör så många andra prata om, där båda väntande parter ligger på kvällarna och myser och känner på barnet som rör på sig där inne för att visa sina blivande föräldrar att den lever.
Jag hoppades på att få uppleva allt den här gången som jag missade sist.
Jag trodde och hoppades att jag skulle känna mig lika vacker och attraktiv som jag gjorde när jag väntade dottern.

Men det gör jag inte. Varför? Jag vet inte. Är det så det är eller jag som upplever det så? Är det hormonerna som spökar och fuckar till det totalt i huvudet på mig? Jag vet ärligt talat inte. Jag känner mig bara så tom och ibland väldigt ensam. Kanske jag som ställer för höga krav som inte går att efterleva? Kanske mig det hänger på egentligen? Att jag har så svårt för att prata och sätta ord på känslor och har lättare för att skriva. Men samtidigt så råder den kvinnliga dumheten i mig att det är sådant man inte ska behöva be om och säga till om, för då känns det så framtvingat istället och saknar just den där värmen och omtanken man så gärna behöver och törstar efter. Jag kanske just nu bara är en hormonstinn kärring som bara gnäller, jag vet inte.

Och så blir det ju inte bättre av att man känner sig totalt värdelös som inte klarar att hålla hushållet i det skick som jag önskar. Men hur ska jag få tiden att räcka till? Dagtid går tiden åt att studera, på eftermiddagarna att laga middag och försöka vara social med familjen och även vila huvudet ifrån allt studerande på dagarna.


Nattens dröm

Drömde inatt att vi helt oväntat fick tvillingflickor att trots 9-10 ultraljud så hade det inte synts att det var två stycken där inne utan det visade sig vid förlossningen.
Förlossningen satte igång kring v.35 å när jag väl fick komma in i en förlossningssal så var typ halva huvudet ute redan på första barnet hann inte ens lägga mig ner utan tog emot barnet själv. behövde typ inte krysta eller nånting. Bara gled ut själv nästan. fick lägga mig ner i sängen å vänta på moderkakan som skulle ut. Men innan den kom ett till barn helt oväntat! Två små helt perfekta flickor som fick heta Alice och Nina. Alice var lite större än Nina. Vi vart jättepaffa och innan vi skulle fara hem så fick Martin springa iväg lite fort och inhandla ett till babyskydd eftersom vi bara hade ett och Novah skulle ju med hem så kunde ju inte sätta någon i hennes stol heller (som är ifrån 0-4år) Var knappt så att jag fick plats i bilen hem å Martin som nyss bytt till sig bilen insåg att det var dags att byta igen till en minibuss
Flickorna såg exakt likadana ut förutom att Nina var mindre än Alice

När jag vaknade imorse funderade jag på vars i helvete vaggan med flickorna tagit vägen eftersom den hade jag ståendes brevid sängen.

Tokigt man kan drömma ibland. Men helt klart en underbar dröm (förutom att vi skulla bli tvugna att handla ett extra set av allting)


Bilder!

Här kommer ultraljudsbilderna från igår och så veckans mage!


+2 dagar nu!

Hann inte in på datorn nått igårkväll/eftermiddag var så trött så satt bara i soffan och pillrade med mitt syprojekt haha. Gick iaf helt fantastiskt jävla underbart bra igår! Den lilla beräknades väga 1288g och låg på -0.1% i tillväxten alltså väldigt väldigt exakt på kurvan nästintill! Ofattbart! Asså den här tiden med Novah så var hon utanför min mage och låg i kuvös och hade börjat gå neråt i vikt från 783g! Alltså miniskrot är ett halvkilo tyngre än sin storasyster i samma vecka! Fattar ni hur jävla otroligt det är? Fick även göra 4d igår med och fick en jättefin ansiktsbild  Låg med huvudet neråt just då och med fötterna i pannan en sväng! Jag som trodde vi skulle kunna få en liiiite normalare unge denna gång, men just nu känns det ganska osannoligt!

Gjorde även ett väldigt känslosamt besök uppe på neonatalen igår efter ultraljudet och besökte en vän som ligger där med sin dotter född i 24+ som nu är i storlek med Novah när Novah var som minst. Nog vart det allt att torka några tårar i smyg (dock ännu fler i bilen på vägen hem i mörkret när ingen såg). Fick även träffa en av sköterskorna som hade hand om Novah lite och hon gick även ut utanför neonatalen och hälsade på Novah som stod och väntade med pappa. Tror jag är lite smått i chocktillstånd eller nått för jag känner mig helt tom känslomässigt just nu. Vill bara sitta och hålla om och krama Novah.

Men tydligen så får jag inte ladda upp bilder just nu, men kommer under dagen.

Pirr i magen!

Nu börjar det bli lite småpirrigt i magen. Om några timmar ska vi på tillväxtultraljud igen. Kanske blir det sista! Ser allting bra ut så kommer det nog inte bli så mycket fler kontroller på specialistmödravården. Tror det var snack om från början att ser allt bra ut nu så blir det inget mer ultraljud! Kommer nog känna mig ganska "lämnad åt ödet" sen isåfall. Liksom här har man varit på ca 1 ultraljud i månaden (ibland fler) och så de tre sista månaderna eventuellt inget alls! Iof helt utelämnad kommer jag ju inte bli eftersom det kommer ju istället bli tätare kontroller på vanliga mödravården. Trots att jag sagt från början att från och med nu kommer jag ha väskan packad så har jag inte packat den! Men det blir väl kanske att ta med de viktigaste sakerna åtminstone när vi far in på ultraljudet. Bara sådär utifall att...

Efter ultraljudet blir det upp på Barn 4 en sväng och hälsa på en vän som är där med sin miniflicka som var mycket mycket mindre än Novah och även säga hej till de sköterskor man känner igen från våran egen tid där uppe. Och än efter det så blir det att fördriva tiden i stan tills det är dags för medlemsmöte med NHF. Det är bara det att ultraljudet är kl 13.30 och NHF mötet börjar kl 18.30 alltså 5 timmar senare! Grejt! Och inte ser det ut å kunna bli fint väder idag heller...

Men men det löser sig tillslut sa mannen som sket i badkaret.

Miniskrot bökar då en del och det är det som är viktigt :-) Och att ultraljudet går bra såklart! Nu ska jag koka mig lite mannagrynsgröt! Mums! Sen efter frukost göra klart 1månaderspresenten till lillflickan jag ska hälsa på idag :-)

RSS 2.0