28+0

Nu börjar det bli spännande! Imorgon kommer vi in i samma vecka och dag som Novah föddes i. På måndag har vi förhoppningsvis (men tråkigt nog) det sista ultraljudet (om allt ser bra ut). Pirrigt pirrigt. Den 12november börjar föräldragruppen. Hoppas älsklingen min kan lyckas få ledigt nån timme så man kan fara på det. Hann ju lix inte med det med Novah. Efter imorgon så är varje dag i graviditeten en helt ny dag som jag aldrig upplevt tidigare. Fram tills nu så har jag ju varit med förr, men efter imorgon har jag inte det. Har ju lix missat den sista delen av graviditeten tidigare. Så ska bli himla spännande det här! Så nu hoppas vi på minst 10 veckor till av graviditeten. Efter det får den efterlängtade lill* komma när h*n vill =)


Vecka 29

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.


*gäsp*

Idag är en trött dag eftersom jag lider av sömnbrist just nu. Först en lillskrutta som inte ville sova, utan ligga och läsa böcker. Var själv inte sova trött och låg och läste jag med. När jag väl var trött och ville släcka lampan så var inte hon så medgörlig. Men efter många om och men så lyckades jag övertala Novah till att få släcka lampan eftersom "mamma måste vila". Det är noga med att det heter vila, så att man inte råkar säga sova för då blir det kaotiskt och vilda protester! Sen började nästa bekymmer. Hur ska man ligga för att ligga bra? Väl lagt mig till rätta så kommer Novah och använder min skuldra till huvudkudde vilket resulterar i att jag inte alls låg så skönt som jag gjorde från början. Men det var ju så himlarns gosigt så bara att gilla läget.
Lyckades somna tillslut och då kom nästa problem. Sjuk karl som hostar. Precis när jag lyckats somna in så blir man väckt av att han hostar. Lyckas slappna av och precis sjunka ner i sömn så hostar han igen. Och så blev man pinknödig så var bara att kliva upp till toaletten. Väl i säng så vaknade miniskrot i magen. Lyckades lägga mig bra efter många om och men och somna. Så börjar han hosta igen. Så lyckas han göra lite uppehåll i hostandet. Ja då vaknar kaninen och börjar kasta runt matskålen istället! När hon väl slutat för en stund så man börjar få kunna somna igen så börjar fåglarna picka fönsterkitt ifrån fönstrena. Lyckades tillslut somna ifrån deras pickande. Och då var det dags för alarmet! Dags att kliva upp och göra Novah redo för dagis! Grejt! Försökte somna om efter det men då hade katterna kommit in, fåglarna pickade kitt och miniskrot vaknat i magen så då var det bara att kliva upp och koka sig lite thé och gröt med nykokt äppelmos. Mums!

Idag blir det att arbeta med första insändningen till webbdesignkursen. När den är färdig blir det att försöka fundera lite på ny design på bloggen. Känns som den behöver en uppdejt.


1118690 Testar...

3de061374d7db2514e09195a5e310ee7.png

Kolla varifrån!

Testar att mobilblogga. Få se om jag lyckas! Iof så om detta syns på bloggen så har jag ju lyckats!


BM besök

Till skillnad mot förra graviditeten vid denna tidpunkt så ligger SF måttet närmare den övre kurvan än den undre. Låg på mellan 28cm och 29cm. Till skillnad från sist vi var hos BM så sov bebis denna gång och hjärtljuden låg på 132 i viloläge HB ser fortfarande bra ut så slipper ännu att ta järntillskott vilket också känns jättebra! Så nu är jag nöjd för just nu Nu fattas bara ultraljudet nästa vecka så att man kan slappna av lite mer (kanske)

Veckans mage:Vecka 28 (27+)

Bebisen

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.

Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

Du

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.


Denna ständiga nervositet och rädsla

Har insett att jag inte alls kommer att kunna slappna av efter att vi passerat dotterns födelsevecka. Har 6 dagar kvar tills dess och jag är ärligt talat skiträdd! Har BM besök imorgon 27+3. När vi var på sista BM besöket med dottern var det i 27+4. Känns som att imorgon är liksom det slutgiltliga eller vad man ska säga. Har ultraljud om en vecka, är då i 28+2, Novah född 28+1. Är ju tur att BM och läkare lyssnar på min rädsla och ger mig tider i för koller i närheten av dotterns sista koller också. Funderar ärligt talat på att packa väskan ikväll eller iaf innan helgen. Bara sådär utifall att det inte ser bra ut på måndag. Är jag knäpp som tänker så?

1 vecka kvar till sista delmålet!

Tänkte bara hoppa in å säga att jag överlevt den långa resan på sammanlagt 60 mil i helgen och har bebisshoppat nästan färdigt i klädesväg! Fick natten till söndag för första gången kramper i vaderna (antar att det var biverkning av allt promenerande på dagen) 4-5ggr i varje vad! Gjorde sjukt ont! 27+2 idag och enligt FL's räknare i tredje trimestern! Är sjukt nervös just nu eftersom det är BM imorgon och nästa måndag är det ultraljud igen. Liksom, på söndag når vi vårat sista delmål! Jag är verkligen skiträdd just nu. Är så rädd att vi ska snubbla på mållinjen. Drömmer mardrömmar till å från å ja... Vill just nu att tiden bara ska rusa fram så att man når 38-42 å barnet kommer ut rätt väg och välbehållen. Tror faktiskt inte jag kommer sluta oroa mig efter v.28+1 som jag från början sagt...

JAAAA!

Fick mail av min näthandelslärare nyss!

Insändning 1: VG
Insändning 2: VG
Insändning 3: VG
Slutprov: VG

FY FAN VAD HÄRLIGT!

Nu blir det duscha, packa och fixa färdigt sen bär det av mot först stan och hämta upp nå ormar som ska med, sen blir det Skellefteå och kolla skissen på karlns kommande tatuering. Efter det bär det av mot slutdestinationen Boden! Kanske inte så bra planerat att ta en långåkarhelg med foglossning som blir värre av bilåkning... Får knapra alvedon tror jag.

Redan snedvriden syn på kvinnans plats?

Jag börjar ärligt talat tro att min dotter redan börjat få en lite snedvriden eller gammaldags syn på kvinnans plats i sammhället. Hon har börjat intressera sig för vad man gör och om man jobbar, studerar etc. Direkt pappa inte syns till hör man ifrån henne att pappa är på jobbet. Så tittar hon lite snusförnuftigt och konstanterande på mig och säger "mamma på jobbet". Så jag var ju tvungen att fråga henne vart mamma jobbar och fick det konstanterande svaret "hemma!" Alltså vårt hem är mitt jobb. Frågade henne tidigare om hon trodde att pappa kunde hjälpa till att städa när han kom hem. Ni kan ju nästan gissa vad svaret blev "nej, mamma kan!". Tack för den du skruttungen min!
                          

Fullt upp!

Jag lever fortfarande men har haft grymt fullt upp! Först reptilmässa och långväga besök sen sjuk Novah + massa studier. Så har inte hunnit med nånting riktigt. Kan ju säga så mycket som att jag är klar med Näthandel A, Religion B och Desktopp kurserna åtminstone (fått veta än så länge att jag är godkänd i religionen de andra två kurserna vet jag inte ännu). Så det känns bra! Började i måndags med Webbdesign som än så länge är skitkul! Reptilmässan vi i NHF hade gick förövrigt också skitbra! Skitkul helg! Massor att göra! Massor med folk! Men som sagt skitkul och definitivt värt att knappt kunna gå på flera dagar på grund av foglossningen sen! Novah hade också jättekul och Martin med! Novahs sjukdomsresa har jag ju redan berättat om så där är det väl inget nytt å säga förutom att hon avslutar sin kur med pencilin på söndag och har varit jätteduktig med att ta medicin!

Magen växer å frodas och jag går upp lika mycket också om inte mer. Imorrn far vi till Boden om inget oväntat inträffar eller om foglossningen säger starkt nej. Känner mig inget sugen på att sitta 30 mil enkel resa i bil imorgon. Får ju skitont i fogarna bara av att åka bil till stan enkel väg. Börjar nästan ångra mig lite smått just för den sakens skull. Men men känns ju taskigt att avboka nu när man redan bestämt allt. Får trösta mig med bebisshoppingen på lördan istället medans karln tatuerar sig om fogarna klarar av det.

Så det var lite ifrån mig! Jag lever som sagt fortfarande åtminstone! Ska försöka göra ny header igen till bloggen när jag hinner med och har fantasi. Magbilden i den skulle lix behöva uppdateras...

 

 


Ännu en sjuklingdag

Har gått sisådär idag med. Morgonen spenderades på VC återigen. Dom tog ny CRP som nu gått från 66 upp till 139 på mindre än ett dygn! Idioterna vägrade ta reda på vad för form av infektion hon har i kroppen utan satte bara in Kåvepenin "utifall att" det är en bådande lunginflamation! Men dom tog inte reda på om det är det eller inte! Vägrade skicka remiss till Barnmottagningen på NUS eftersom hon ÄNNU inte är uttorkad. Vi menade inte på att hon skulle bli inlagd, utan genomkollad ordentligt av BARNläkare inte allmänläkare! Så de enda besked vi fick var att ge Kåvepenin 3ggr/dag i 10 dagar och få i henne minst 5dl att dricka om dagen. Hittils har vi fått i henne max 1 ½ dl... Så antagligen blir det väl akuten ikväll så kanske man kan få henne genomkollad ordentligt.

Kommer ju förjävla lägligt eftersom jag har kursslut imorgon...

Sjukling här hemma =(

Saxat ifrån jag skrivit tidigare idag:

Har inte fått sova en hel natt på jag vet inte hur många veckor. Dottern hostar så jag vaknar, när jag vaknar måste jag på toa. Jag vaknar när jag ska vända på mig då det inte är lika enkelt att vända på sig längre utan måste ta ordentligt stöd med armarna för att få runt mig. Och samma procedur där, vaknar jag måste jag kissa eller dricka.

Lyckades få tempen på dottern igårkväll och då låg den på 40.2. Så all energi gick åt till att försöka trösta å lugna jättehängig tjej Efter två isglass och febernedsättande låg tempen på 38.9. Nu på morgonen låg den på 39.8. Har inte lyckats få i nå febernedsättande och vägrar ligga utan täcke för då fryser hon. Fått i ½dl att dricka. Är helt matt å sover bara. Var vaken en liten stund på morgonen och somnade om igen, men tillräckligt länge för att hinna ta en temp och dricka lite. Ska till vårdcentralen idag med henne och kolla upp hennes hosta hon haft över en månad nu.

Hemma från flera timmar på VC. Hade akuttid kl 10.30, men fick inte komma in förens 11.30! Träffade läkarstudent å prata lite sen sitta å vänta minst 15-30minuter på att läkarstudenten skulle hämta doktorn. Novah hann å somna i min famn innan dess. Å när hon äntligen kom tillbaks så skulle vi till ett annat rum. Där blev hon lyssnat på hjärta å lungor, kände på nå körtlar vid halsen å kollad i hals och ögon. Möjlig ögoninflamation på g, inge astmatiska lungor, CRP på 66 (gränsen för virus går vid 50, över 50 är de nån annan infektion som jag uppfattade det) ingen behandling(!!!) trots att dom egentligen skulle gett det då (vilket han sa själv läkarn!) Dom frågade hur magen var på henne och då hade hon inte hunnit göra något där (avföring alltså) och dom frågade så att hon inte var lös å så. När jag kom hem var hon jättelös i magen. Ska man ringa in å säga de? Enda ordination vi fick var att dricka massor och febernedsättande. Självfallet hostade hon inte en ända gång bara för att vi väl var där suck. Läkarn vart inte imponerad när jag berättade att hennes förkylningsastma med kortisonbehandling inte blivit uppföljd, så blir väl kanske uppföljning på det med då. 12.40 var vi äntligen klara där! Efter att ha varit där i över 2 timmar!!! Är det akuttid de?! Imorgon ska vi in igen för att ta en ny CRP och kolla allmäntillståndet igen på henne. Blir hon sämre så ska vi ringa igen alternativt åka in på akuten.

Ultraljud!Dagens ultraljud gick också underbart bra! Moderkakan funkar tiptop och flödena var också toppen! Miniskrot uppskattas nu väga 777g nu i 24+5 vilket är exakt samma som Novah uppskattades väga samma dag hon kom ut i 28+1. Så dagens ultraljud var en stor milstolpe. Fick se miniskrot på 4D litegranna också, men vart inge vidare bilder eftersom den busen låg med händerna för ansiktet! Tillskillnad från barnmorskebesöket så gick det inte denna gången att hota med att storasyster kommer och buffar och att jag skulle äta isbitar när jag kom hem. Så ber om ursäkt för de kassa bilderna. Syns bättre om man inte klickar upp dom fullstort. Ser än så länge ut å ha ganska lika näsa som storasyster sin! Åh jag är så glad och lättad och lycklig just nu! Lyckotårarna var inte långt bort när läkarn sa att alla flöden är bra och att moderkakan funkar! Var så himla orolig och nervös för att

Dagens BM

Dagens BM-besök avklarat. 138hb, blodtryck 135/70, sf 24 (pricken hamnade strax ovanför mittenlinjen på kurvan!) och 142slag i minuten på lillhjärtat :-) Nu väntar bara flödesmätning, viktuppskattning, tillväxt och 4d om 3 ½ timme! Skulle egentligen fått nästa BM träff om 4 veckor men både jag och BM tyckte det var lite långt bort så fick om 2 ½ vecka igen istället :-) BM fick leta hur länge som helst för att finna på hjärtat. Sparkade och kullrade runt och levde om och ville inte lägga sig still så vi kunde höra hjärtat! BM sa att hon snart gav upp och skulle göra ett sista försök och då låg miniskrot stilla så vi fick lyssna :-) Men vi fick ju bekräftat att det är en livlig sak som gömmer sig där inne. Passade även på att fråga om mina lustiga krypningar jag känner övre delen av magen och fick det förklarat som att det är musklerna som spökar eftersom dom tänjs ut under graviditet =)

Hoppas ni andra har en bra dag!

Plugg i drivor!

Som vanligt är jag värdekass på att uppdatera här. Men just nu har jag faktiskt vad jag tycker är giltlig anledning till detta! Innan den 18e ska jag ha skrivit 4 ½ uppsats + göra 2 slutprov som också är uppsatser. Alltså, jag har 12 dagar på mig att klara detta! Men tack vare böcker och min bästa vän google så ska jag klara detta! Pepp ifrån mamma, Emma och Isa hjälper ju självfallet också till! Ska även hinna baka 2 satser till bullar innan lördag. Och göra iordning för Emma och Björn som kommer på lördag. Bullar ska vara till fikaförsäljningen på reptilmässan på lördag och söndag. Men har en stark känsla av att de kommer vara för lite bullar nästan. Men men det får duga med 3 omgångar. Och så ska vi hinna med å tömma två terrarier som ska med och hämta hem våran stora spindel också. Jadu. Tänk om dygnet hade fler timmar! Och i eftermiddag ska vi på möte på Novahs förskola och höra om hur de gått för henne hittils denna terminen. Och sen på torsdag ska vi både på mödravården och på ultraljud, sen på måndag ska vi till öronmottagningen med Novah. Nä, jag tror jag får lägga ner tanken på att sova närmaste veckan!

Men lever gör jag åtminstone!

Ciao!

Ny dag!

Lyckades somna nångång efter 3 när Novah vaknat återigen och ville komma in till mig :-) Så då kunde jag sova gott igen :-) Innan Novah kom in och la sig med mig så höll miniskrot mig vaken :-) Så himla mysigt, när jag la handen på magen så kände jag varje liten rörelse där inne :-D Verkligen kändes hur miniskrot bökade på där inne! Så himla mys! Hoppas verkligen denna graviditet varar lääänge!

Novah sitter iaf och firar kanelbullens dag med kanelbullefrukost framför "Mina vänner Tiger och Puh".Sen blir efter frukost och dusch blir det att plugga och sen skriva prov :-) Hoppas de kommer gå bra!

Godnatt!

Jahopp... Så var friden slut. Lilltjejen vaknade av att hon hostar så illa. Fick i henne lite Mollipect. Ska försöka få i henne Pulmicorten också få se. Är väl lika bäst å gå å lägga sig så man kanske är pigg imorgon.

Godnatt!

Imorrn blir de plugga järnet och skriva prov.


Bilder!

Här kommer lite bilder! Både på veckans mage + Novah och tokkatten som la sig och sov inne i kaninburen.Ny vecka igen! Ujj så tiden går ibland!

v.25 nu! Shit! Om 4 veckor och 1 dag har vi nått vårt sista delmål! Vaknade i morse å kände att magen var stenhård! Fast bara på ena sidan när jag klämt å känt lite. Tyckte först att det var alldeles för högt upp för att de skulle vara miniskrot som låg men tydligen inte för när jag slutat buffa å grejja så var de nån som missnöjt började böka på precis samma ställe! Har alltid stenhård mage när jag vaknar, men direkt jag klivit upp så mjuknar de. Är inte stenhård som sammandragningshård. Insåg ju idag att det varit för att miniskrot ligger med ryggen utåt när jag vaknar haha. Idag blir det baka bullar för hela slanten! Ska ha fikaförsäljning på reptilmässan nästa helg.


V.25 (24+0)
Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Hjärnan växer snabbt och bebisen börjar fylla utrymmet i livmodern. Den är ungefär 30 centimeter lång från hjässa till häl. Även om chanserna att bebisen skulle klara sig med rätt vård om den föddes nu är goda, så skulle de flesta läkare och barnmorskor göra sitt bästa för att förhindra en förlossning i det här stadiet så att bebisen får fortsätta utvecklas på ”vanligt” sätt.

fetal development at 24 weeks
Du kanske har fått svaga röda eller bruna strimmor, så kallade strior på mage, höfter eller brösten. Krämer kan inte ta bort dem, men att ha en BH som ger brösten bra stöd kan förebygga strior åtminstone där. Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem. Efter förlossningen bleknar striorna gradvis och lämnar strimmor som är ljusare än kringvarande hud.

Dina ögon kan kännas torrare och vara ljuskänsligare än vanligt. Detta är också normalt under graviditeten och du kan lindra symptomen genom att använda s k konstgjorda tårar (säljs på Apoteket).

http://se.babycenter.com/pregnancy/fetaldevelopment/24weeks/


Ja, torra ögon känner jag igen ordentligt! Men har än så länge inte fått några strior/bristningar! Peppar peppar! Alltså, inte utöver dom jag fick när jag väntade Novah ;-) Nä nu blir det att baka Scones till mina sömntutor så vi får go-frukost idag!

RSS 2.0