4 månader avklarade! 5 to go!

Vecka 16: 3 aug - 9 aug 2009

Vecka 16

Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 1,5 liter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.Såå..Då var man äntligen inne i en ny månad! 4 hela månader avklarade! Underbart!
Minitrollet har börjats kännas av nästan varje dag och magen börjar bli mer framträdande.

Till ett annat ämne.

Känns så underbart skönt att ha lagt engelskan, tyskan, historian och spanskan bakom sig nu. Nu är det bara 4 veckor  religion kvar som återstår innan det blir komvux på riktigt.

Idag far vi en sväng till svägerskan utanför Ö-vik. Ska bli trevligt att fara dit en sväng igen :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0